Dragons' Tent 2021-2022

15-07-2022 | Auteur: E.L.E Bienfait

Eerste editie Dragons’ Tent groot succes!

 

----- Dragons’ Tent organisatie -----

 

Hoe is de eerste editie van Dragons’ Tent verlopen?

De eerste editie van Dragons’ Tent was een ongelooflijk gave uitdaging. Op 3 oktober hadden wij dit idee bedacht en twee weken later zaten we met de Bestuursgang om tafel. Ook wij als organisatie hebben moeten pitchen, dan wel niet voor een jury, maar het idee is hetzelfde. Toen de BG eenmaal overtuigd was zijn we het hele plan in elkaar gaan zetten.

Van te voren hadden wij geen idee hoeveel animo er onder de reünisten was om aan dit event mee te werken. Echter waren onze zorgen volstrekt onnodig want direct na onze oproep stroomden de aanmeldingen van Reünisten binnen. Sterker nog, we hebben uiteindelijk 2 juryleden moeten afwijzen omdat er te veel aanmeldingen waren.

Wel zagen we dat er onder de Leden nog niet echt een ondernemersdrive te vinden is. Alhoewel we 11 aanmeldingen hadden, en er ook niet meer wilden, zagen we dat onze Leden toch ietwat terughoudender zijn om hieraan mee te doen. We hopen dan ook dat dit event ervoor zorgt dat er een ondernemerscommunity binnen Leiden en Minerva ontstaat.

 

Hoe hebben jullie ervoor gezorgd dat iedereen met een idee tot aan een bestaande startup mee kon doen?

Door middel van workshops hebben wij ervoor gezorgd dat zowel ideeën als startups konden meedoen aan dit traject. Alle workshops waren zo opgezet dat ze allemaal een onderdeel van een goeie pitch behandelden. We hadden 4 verschillende workshops met allemaal een eigen kerneigenschap. Zo behandelden we in de eerste workshop het probleem en de doelstellingen van een idee of start-up. Een week later werd er gekeken naar het thema marketing en waarde creatie. In de derde workshop stond finance & investment centraal. Als laatste kregen de teams allemaal persoonlijke pitching tips, om zichzelf op de finale dag zo goed mogelijk te kunnen presenteren.

De jury criteria hebben wij ook al voor de finaledag gedeeld. Dit had ook veel invloed op de pitches van de teams. Hierdoor was er niet een enorm gat met de pitch van een al lopend bedrijf of die van een idee.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Wij willen graag iedereen aansporen om vooral te doen wat je leuk vindt. Als je een idee hebt voer het uit! Als het flopt dan is het studentenleven de perfecte leerschool en tegelijkertijd het perfecte vangnet. Alle bedrijven die meegedaan hebben, zijn ooit begonnen uit hobby en lol. Als je iets enorm leuk vindt waarom zou je daar dan ook niet je werk van maken? Zoals alle Youtube influencers zouden zeggen: “Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken!”

 

----- Alex & Hermes (winaars)-----

 

Wat voor startup hebben jullie en hoe zijn jullie hierop gekomen?

Goede kwaliteit appelcider is in Nederland amper te krijgen, terwijl het in Frankrijk, Engeland en Spanje super populair is. Onze start-up, Spaink & Van der Weele v.o.f., maakt hier verandering in. Zoals de naam al gedeeltelijk doet vermoeden, bestaat de firma uit Hermes Spaink en Alex van der Weele en maken wij dus: appelcider.

Hermes is promovendus AI in neuroscience bij het LUMC, Alex is bachelorstudent Notarieel Recht. Omdat we het leuk vinden om naast onze baan en studie ook een fysiek product te maken, zijn we twee jaar geleden aan het brouwen geslagen. Het was in eerste instantie niet het plan om een bedrijf te beginnen, en begon het echt als een corona-lockdown-hobby. Toch is het erin geslopen. Gezien we steeds meer met onze droge cider bezig waren en erachter kwamen dat een product als de onze op de Nederlandse markt nog niet of nauwelijks te verkrijgen was, kwamen we vorige zomer op het idee om onze hobby wat uit te breiden.

Toen we de aankondiging voor Dragons’ Tent voorbij zagen komen, klonk dit als een ideaal leertraject voor de opstartfase van ons bedrijf.

 

Wat gaan jullie met de gewonnen €10.000 doen?

Op ons wensenlijstje stond al een tijdje een grotere appelpers die werkt op basis van een waterdruktechniek (elektrohydraulisch), om de eikenhouten handpers die we nu gebruiken mee te vervangen. Met het geld van Dragons’ Tent kunnen we nu in een keer een mooi exemplaar kopen, waardoor we onze productie flink kunnen opschalen.

Daarnaast willen we investeren in marktonderzoek en branding om zo nog veel verder uit te breiden. We staan nu sinds een maandje op de kaart bij Vooraf en Toe op de Nieuwe Rijn, maar willen dit komende weken uitbreiden naar meer horeca en slijterijen in Leiden.

Tot slot, hebben jullie nog advies voor de deelnemers volgend jaar?

Misschien een beetje cliché, maar doe het vooral! Het is een enorm leuke en leerzame kans waar je echt veel uit kan halen. Wees vooral niet bang om veel rond te bellen en te praten over je ideeën, want zo kom je uiteindelijk tot een goed product.

Wat ons dus ook veel heeft geholpen is de hulp van bijvoorbeeld onze coach Josine van Goeie Mie Gin. Andere ondernemers zijn vaak bereid om met je in gesprek te gaan, om daar zo veel mogelijk van op te steken is het aan te raden dat je je huiswerk hebt gedaan. Sluit je dus ook vooral aan bij andere ondernemers en volg ons even op insta: @leiden.cide