Een gesloten Sociëteit

22-04-2020 | Auteur: M.H. Rosenberg

L.B, 22-04-2020

 

Een gesloten Sociëteit

Bij binnenkomst via de zijdeur tref ik een donkere gang aan vol met lege vuilcontainers. Onderweg naar de Bestuursgang kom ik de huismeester Andre tegen, die ondanks de bijzondere omstandigheden door blijft werken aan klein onderhoud. Terwijl ik de trap op loop zie ik de schilders die bezig zijn in een lege Eetzaal; er is nu veel tijd voor groot onderhoud en reiniging. Eenmaal aangekomen bij mijn werkplek in de Beheerskamer is er verder niemand. We hebben afgesproken in shifts aanwezig te zijn zodat we niet met te veel van de Bestuursgang bij elkaar zitten.

Rond het middaguur bestel ik lunch voor Andre en mezelf, wat wordt opgegeten in een leeg administratiekantoor. Daar valt op dat moment de nieuwe Correl door de brievenbus, de tweede editie al deze maand. 

 

Wanneer ik weer naar boven loop en een kijkje neem in de zaaltjes, de Bibliotheek, en de squashzaal, denk ik terug aan een woensdagmiddag in het normale leven: de Oudste Bediende zou bezig zijn met de voorbereiding van de dinertjes, de Bibliotheek zou bezet zijn door studerenden en er zou fanatiek gesquasht worden door Leden.

Net na de lunch wordt er een nieuw bericht geplaatst op de Quarantaine-Instagrampagina, die speciaal voor Leden is opgericht. Het is een promotie van de volgende radio-uitzending, die sinds de sluiting van Sociëteit elke vrijdag wordt gemaakt. De Vice-President, Tapsch en Quaestoren zitten tussen 16:00 en 18:00 klaar om de Leden even ‘het gevoel’ van het Minervaan-zijn terug te geven.  

Naast de melding van de Instagrampagina krijg ik een bericht via Whatsapp: de wethouders Studentenzaken in Leiden is tevreden over de inzet van Minervanen voor de Leidse bevolking. Iets om zo te bespreken, om 15:00 heeft de Bestuursgang namelijk een Zoom-meeting ingepland. Als de online meeting van start gaat blijkt wederom dat de internetverbinding in sommige studentenhuizen te wensen over laat, maar daar beginnen we langzaam aan te wennen. We praten over een onzeker eind van het Sociëteitsjaar. De invulling van de EL CID, de Kennismakingstijd, de beginperiode van eerstejaars Leden uit de ‘Coronalichting’. Tegelijkertijd hebben we het over de huidige Leden en spreken we onze tevredenheid uit over hoe zij met de maatregelen omgaan. Ten slotte is er een update vanuit onze wijkagent, Dennis Perdok, die ons nieuwe adviezen geeft over de huidige situatie met betrekking tot quarantainemaatregelen in studentenhuizen. 

Nog voor ik mijn computer afsluit ontvang ik een email van een Reünist die de Sociëteitspuzzel graag wil bestellen, gelukkig nog net op tijd. De actie, waarbij naast de puzzel door verschillende acties geld is opgehaald, zal eind van de week sluiten zodat we op 1 mei een mooi bedrag kunnen overhandigen aan de Voedselbank Leiden.

Om 19:00 uur is er een vergadering met de Commissie van Advies en om 20:00 uur met de Commissie van Toezicht. Deze Reünisten staan ons, ondanks hun drukke agenda’s, in deze periode goed bij. Financieel gezien is onze gesloten Vereniging voorlopig gezond en van adviezen worden we ruimschoots voorzien.

 

Waar de Bestuursgang voorheen om 17:26 uur in de Conversatiezaal te vinden was, zitten wij nu thuis. De één aan studie, de ander aan het sporten, aan het breien of bij ouders thuis. Humor, vriendschap en samenhorigheid zijn kernwaarden van de Vereniging die we, buiten het zaalleven om, digitaal zo goed mogelijk in stand houden. 

Gek genoeg begint deze bijzondere situatie langzaam te wennen. 

 

Ilse van Dam, Commissaris Reünisten