Voor wie bedoeld?
Is jouw jaar van plan haar 50-jarig jubileum te gaan vieren? En zou je willen weten wat er van al die jaargenoten terecht is gekomen? En hoe ze terug kijken op hun studietijd en het verenigingsleven? En wat nu eigenlijk de invloed is geweest van die korte, maar belangrijke, levensfase ? Overweeg dan de Reünisten-enquête te houden onder alle jaargenoten, die bijna 50 jaar geleden aan kwamen en lid werden van de vereniging.
Hoe is deze enquête ontstaan?
De reünisten-enquête is een initiatief van het jaar 1967 van het LSC en de VVSL. Een onderzoeksteam uit dat jaar heeft samen met Dr. Ralph Rippe van de Universiteit Leiden een uitgebreide vragenlijst ontwikkeld en daarmee een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd onder hun jaargenoten.
De resultaten werden gepresenteerd in een lustrumboek en tijdens een symposium op de lustrumdag. De enquête was de aanleiding voor veel jaargenoten om naar het lustrum te komen, ook veel jaargenoten, die destijds kritisch stonden tegenover de vereniging en hun lidmaatschap vroegtijdig hadden opgezegd.
Waarom een wetenschappelijk onderzoek?
Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van de studententijd op de latere ontwikkeling. Met een wetenschappelijk onderzoek kan een betrouwbaar beeld worden opgebouwd van het jaar in zijn geheel en in al zijn diversiteit.
Hoe ziet de enquête eruit ?
De enquête wordt anoniem en online afgenomen. Het systeem is gebruiksvriendelijk, waardoor het invullen van de antwoorden en het navigeren door de vragenlijst eenvoudig is. De vragenlijst bestaat uit ongeveer 100 vragen. Het invullen van de enquête duurt ongeveer 30 minuten. De meeste vragen zijn multiple choice, waardoor de uitkomsten meetbaar zijn en gepresenteerd kunnen worden in tabellen en grafieken.
Wat doet de Stichting Reünistenonderzoek ?
De stichting stelt de enquête beschikbaar aan jaargangen, die hun 50-jarig jubileum gaan vieren en ondersteunt deze jaargangen met raad en daad. De stichting verzamelt en beheert de onderzoeksgegevens om daar later wetenschappelijk onderzoek mee te doen.
De stichting is opgericht om het onderzoek voort te zetten onder de jaren na 1967, niet alleen in Leiden maar ook bij corpora in andere steden. Immers, naarmate meer verschillende groepen deelnemen aan het onderzoek, mannen, vrouwen en studenten- verenigingen in verschillende steden, ontstaat meer materiaal om de grote veranderingen in de jaren 60 en daarna in kaart te brengen.
Inmiddels is de enquête uitgevoerd door LSC/VVSL 1967 en 1968. LSC/VVSL 1969 is op dit moment bezig met de uitvoering van de enquête. Het USC uit Utrecht is nu bezig met de enquête. Verder hebben LSC/VVSL 1970 en USC 1969 plannen om het onderzoek ook bij hun jaargenoten te doen.
Wat komt er bij kijken?
Als je overweegt met jouw jaar aan de enquête mee te doen, dan is het zaak om tijdig met ons in contact te treden, bij voorkeur ruim één jaar vóór de lustrumdag. Dit betekent dat wij graag in contact komen met de jaren 1970 en 1971.
De voorbereidingen zijn relatief simpel. Het meeste werk bestaat uit het verzamelen van de mailadressen van de jaargenoten. De enquête zal aangepast moeten worden aan de situatie van het betreffende jaar en de betreffende stad. Hierbij ondersteunt de stichting en de universiteit Leiden.
De enquête wordt door de stichting gratis beschikbaar gesteld. De uitvoering wordt door de universiteit Leiden gedaan, die hiervoor een redelijke vergoeding in rekening brengt.
Een beperkt of uitgebreid onderzoek?
Ieder jaar beslist zelf hoe uitgebreid of beperkt men het onderzoek wil maken. Men kan kiezen voor een uitgebreide analyse, uitmondend in een uitgebreid onderzoeksverslag en een boek voor alle jaargenoten. Maar het is ook mogelijk om alleen de basis-uitkomsten op een rij te zetten, hiervan een kort verslag te maken en dit te gebruiken in een meer algemeen lustrumboek.
Hoe te organiseren ?
Wij adviseren om een klein onderzoeksteam te formeren, bestaande uit jaargenoten die affiniteit en/of ervaring hebben met dit soort onderzoeken. Zij overleggen met ons en met de universiteit Leiden welke vragen moeten worden aangepast. Zij bestuderen de uitkomsten en zorgen voor de verslaglegging en presentatie aan de jaargenoten.
Wat is de volgende stap ?
Ben je geïnteresseerd, neem dan contact met ons op. Dan maken we een afspraak en bespreken we de mogelijkheden voor jouw jaar.
Stichting Reünistenonderzoek , januari 2019
Willem van Alphen (Voorzitter) willemvanalphen@hotmail.com 06 53 99 60 30
Machteld Rogaar-Burlage (Secretaris) koniduin@xs4all.nl 06 46 11 55 20
Elske Sigmond-de Bruin (Vz.Begeleidingscomm.) psigmond@xs4all.nl 06 25 05 64 47
Voor nadere informatie zie onze website: www.reunistenonderzoek.nl