Nieuws

Zoals al meer dan twee eeuwen het geval is gebeurt er nog steeds veel rondom de LSVM en Sociëteit. Middels deze weg willen wij u als reünist goed op de hoogte houden van het laatste nieuws van onze vereniging.

Kalender

 • 12
  april
  Lustrumsymposium
  12 april 2019 -
 • 13
  april
  Lustrum 45 jaar 1973
  13 april 2019 -
 • 14
  juni
  Lustrum Reünistengolfdag
  14 juni 2019 -
1 2 3 4 5 6 volgende

 • Lustrum Reünistengolfdag

  — vrijdag, 14 juni 2019

  Traditiegetrouw vindt op vrijdag 14 juni op Golfclub Zeegersloot te Alphen aan den Rijn de Lustrum Reünistengolfdag plaats! Vanaf 11:00 uur is de ontvangst met koffie en thee, waarna om 12:00 uur afgeslagen wordt. Afsluitend wordt er een borrel en een barbecue georganiseerd.

  Het is mogelijk om met bekenden(maximaal 4 personen) in een flight te spelen. Echter is het ook mogelijk om u apart in te schrijven. De kosten voor de Reünistengolfdag bedragen €135 per persoon Dit is inclusief lunch, diner en drank. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wanneer u vragen of interesse heeft, kunt u dat melden middels vice-praeses@lustrumminerva.nl.

 • Lustrum 45 jaar 1973

  — zaterdag, 13 april 2019

  "Wij zijn het jaar ..........

  Op zaterdag 13 april 2019 word het 45 jarig bestaan van het jaar 1973 gevierd. Start 14.00 uur in het Academiegebouw. 

  Opgeven bij voorkeur via je jaarclub, anders bij de Lustrumcommissie 45 jaar 1973 via lustrum1973@gmail.com

  Lustrumcommissie 45 jaar 1973"

 • Uitnodiging voor de 444ste verjaardag van uw alma mater

  — zaterdag, 16 februari 2019

  Wij nodigen u met veel plezier uit om op zaterdag 16 februari de 444ste verjaardag van uw alma mater te vieren te midden van Leidse wetenschappers, jonge onderzoekers en vele andere alumni. Het Kamerlingh Onnes Gebouw vormt wederom het toneel voor deze feestelijke dag.

  De collegebanken in

  Leidse wetenschappers informeren u met veel enthousiasme over actueel onderzoek in hun vakgebied. Zo vertelt prof.dr. Jet Bussemaker over gelijke kansen in de zorg, maar kunt u ook aanschuiven bij colleges over de universiteit in oorlogstijd, psychotrauma of cybersecurity. In totaal staan er acht colleges met uiteenlopende onderwerpen op het programma.

  Naast het college-programma is er uiteraard weer volop gelegenheid voor het ophalen van herinneringen bij het uitgebreide lunchbuffet en de afsluitende borrel. U kunt hier klikken voor meer informatie.

  Voor de toekomstige alumni

  Ook aan uw (klein)kinderen is gedacht. Voor hen organiseren we een speciaal Juniorprogramma dat parallel loopt aan het algemene dies-programma. In het vernieuwde Boerhaave leren zij zelf een hartslagmeter maken en krijgen ze een speciale rondleiding in en rondom het Anatomisch Theater.

  Met vriendelijke groet,

  Het Leids Universiteits Fonds
  communicatie@luf.leidenuniv.nl

 • Dies Natalis voor Leidse Reünisten in Amsterdam

  — donderdag, 7 februari 2019

  Aan de Reünisten van het Leidsch Studenten Corps, De Vereeniging voor Vrouwelijke Studenten te Leiden en de Leidse Studenten Vereniging Minerva, welke wonen en / of werken te Amsterdam

  Geachte Reünisten,

  Wij zijn zeer verheugd u mee te delen dat wij voor de viering van de 444e dies natalis van de Leidse Universiteit Leiden zijn uitgenodigd door Clifford Chance, door Jeroen Ouwehand. Het diner zal plaatsvinden op donderdag 7 februari. Om 18:00 uur bent u van harte welkom.

  Mocht u willen deelnemen aan dit diner, dan kunt u tot uiterlijk donderdag 31 januari een mail sturen naar amsterdam@leidsereunisten.nl. Indien er bepaalde allergieën of dieetwensen zijn, graag vermelden in de e-mail.

  Bij binnenkomst zal het comité een bijdrage van € 20,- van u innen ten behoeve van een doel in de Leidse sfeer. Het is mogelijk om te pinnen.

  Adres

  Clifford Chance
  Droogbak 1a
  1013 GE Amsterdam

  Wij hopen u in groten getale te mogen verwelkomen en verheugen ons zeer!

  Hartelijke groeten,

  Jan Quist
  Paul Hugenholtz
  Robert Barendsen
  Cees Röell
  Ewoud Roosjen
  Valerie Nauta
  Esther Lammers

 • Concerttour Nederlands Studenten Kamerkoor

  — vrijdag, 25 januari 2019

  Het Nederlands Studenten Kamerkoor (NSK) viert dit jaar zijn negende lustrum met voor het eerst in de geschiedenis een Minervaan, Charlotte Povel (Kwaker 2013), als voorzitter en een recordaantal van maar liefst negen Leidenaren in haar gelederen! 

  Dit koor bestaat uit de 38 beste zangers en zangeressen die de Nederlandse studentenwereld rijk is en zal in februari en maart op tournee gaan doorheen heen Nederland. Onder leiding van de nieuwe Hongaarse maestro Béni Csillag wordt er een compleet nieuwe weg ingeslagen met een wel heel toepasselijk thema, namelijk "In the Beginning". Op het programma staan onder andere Bruckners "Locus Iste", Rheinbergers "Psalm 53: Es spricht der Tor in seinem Herzen", Clytus Gottwalds magnifieke achtstemmige bewerking van de ouverture uit Haydns "die Schöpfung" en hartverwarmende traditionals als "My Lord, What a Morning". 

   

  Concerten in de buurt:

  - 16 februari 2019, 20:15: Hartebrugkerk, Leiden

  - 2 maart 2019, 20:15: Paleiskerk, Den Haag

  - 3 maart 2019, 20:15: Concertgebouw, Amsterdam

   

  Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.nskk.nl of via www.concertgebouw.nl

 • LST reünie

  — dinsdag, 8 januari 2019

  Beste LST-reünisten,

  Op vrijdag 15 maart zal er op Sociëteit een reünie worden georganiseerd voor alle (oud) besturen van het Leidsch Studenten Tooneel. De officiële uitnodiging, met daarin o.a. informatie over aanmelden en het programma, zal nog volgen, maar reserveer die avond dus alvast in je agenda!

  We hebben overigens gemerkt dat het reünistenbestand van het LST niet altijd meer up-to-date is. Wij werken hard om dit in orde te krijgen en proberen alle LST-reünisten een uitnodiging te bezorgen. Voor de zekerheid vragen wij jullie echter om je oude bestuursgenoten over deze reünie te informeren, zodat wij vrijdag 15 maart met zo veel mogelijk (complete) besturen kunnen zijn!

  In de uitnodiging zal dus alle benodigde informatie staan, maar een ding kunnen wij nu alvast verklappen: het belooft een onvergetelijke avond te worden. Wij hopen dan ook velen van jullie te zien op 15 maart!

  Met rood-groene groet,

  Het LST-bestuur 2018-2019

 • Enquête Rabobank

  — dinsdag, 4 december 2018

  Bent u reünist geworden tussen 2008 en 2018? Dan zijn wij op zoek naar u! Door deel te nemen aan een kort afstudeeronderzoek vanuit onze sponsor Rabobank Leiden-Katwijk helpt u een student en maakt u ook nog eens kans op één van de tien Bol.com-bonnen van €20,-. Ideaal voor de decembermaand. Het onderzoek zal enkele minuten van uw tijd in beslag nemen. Deelnemen kan via de volgende link: https://q.crowdtech.com/t8wr0ckhFkSagXVrhFWHag. Dank u wel!

 • Lezing Kamiel Maase

  — maandag, 26 november 2018

  Op maandag 17 december komt Leids alumnus en ex-hardloper Kamiel Maase een lezing aan jonge alumni geven over zijn studie, topsportcarrière en zijn huidige werk bij NOC*NSF. Kamiel is meermaals Nederlands kampioen hardlopen geworden, heeft lange tijd het Nederlands record op de marathon in handen gehad en heeft 3 keer meegedaan aan de Olympische Spelen.

  Tijdens de avond zal er veel interactie plaatsvinden met de aanwezige alumni en zullen er meerdere onderwerpen aan bod komen, zoals zijn Leidse studententijd, zijn hardloopcarrière en zijn huidige werk als Performance Manager bij TeamNL. Daarnaast komen thema’s als het vasthouden van focus en het realiseren van voornemens aan bod.

   

  Het programma ziet er als volgt uit:

  19.00 – 19.30 uur: Inloop met drankje

  19.30 – 21.30 uur: Interactieve lezing van Kamiel Maase

  21.30 – 22.30 uur: Napraten tijdens afsluitende borrel

   

  Locatie: Faculty Club (Rapenburg 73, Leiden)

  Voor wie: Jonge alumni van de Universiteit Leiden (tot 35 jaar)

   

  Aanmelden kan hier. De kosten zijn €10, inclusief borrel.

 • Reactie op artikel NRC

  — dinsdag, 16 oktober 2018

   

   

  Waarde reünisten,

   

  Afgelopen zomer hebben wij de EL CID kunnen afsluiten met een recordaanmelding van 515 eerstejaars. Zelfs binnen de stijgende lijn van afgelopen jaren is dit een aantal waar we slechts van durfden te dromen. Minerva groeit en bloeit: onze leden zijn actief, genieten volop en zijn tevreden over de vereniging. De afgelopen tijd zijn oude structuren nieuw leven ingeblazen en bovenal worden er heel veel nieuwe subverenigingen, commissies en evenementen opgezet.

  Maar bij een grotere vereniging komt ook een grotere verantwoordelijkheid voor de Bestuursgang kijken. Afgelopen jaar is deze door de vorige Bestuursgang van Praeses Ivo Dorresteijn al gevoeld. Zij hebben, na het horen van verhalen over incidenten, advocatenkantoor Sjöcrona – Van Stigt ingeschakeld om middels een vertrouwelijk en onafhankelijk onderzoek te achterhalen in welke mate ongewenst gedrag plaatsvindt binnen sociëteit en substructuren. In de maanden voor het zomerreces hebben zij tientallen leden geïnterviewd en vele documenten opgevraagd en doorgelezen. Op basis van de opgetekende informatie hebben zij een rapport opgesteld met hun bevindingen en een lijst met aanbevelingen. Deze aanbevelingen zijn op vrijdag 7 september gecommuniceerd met alle leden, in een mail met beknopte toelichting.

  Waar normaliter, nadat de leden zijn geïnformeerd, de reünisten direct daarna worden ingelicht, is dat in dit geval niet gelukt. NRC Handelsblad heeft diezelfde zaterdag al gepubliceerd over het rapport en zijn aanbevelingen. Het betreurt ons dat jullie over deze bevindingen als eerste in de krant lazen: liever hadden wij gezien dat reünisten niet via de pers te horen krijgen over dergelijke belangrijke verenigingskwesties. De snelheid van publicatie is ook ons overvallen en wij hadden hier beter op moeten anticiperen. Afgelopen dinsdag heeft NRC Handelsblad een tweede artikel over het rapport en de cultuur gepubliceerd. Hierin worden veel van de verhalen besproken en toegelicht. Zo werden enkele verhalen bevestigd maar sommige gelukkig ontkracht: zo bleek het verhaal over naakt naar porno kijken niet bevestigd te kunnen worden.

  De aanbevelingen van het advocatenkantoor zijn in twee aandachtsgebieden op te delen. Als eerste zijn er veranderingen die wij direct kunnen doorvoeren. Afgelopen jaar heeft de Bestuursgang van Ivo Dorresteijn de strafmaat voor het in bezit hebben, gebruiken of verhandelen van harddrugs op sociëteit verscherpt tot een direct royement. De LSVM gedoogt drugsgebruik op geen enkele manier en hanteert een zero-tolerance beleid. Ook is onze Bestuursgang gestopt met het aanbieden van een (lauw) jenevertje aan eerstejaars als zij ‘te laat’ zijn voor de borrel. Dit gebruik is ooit het zaalleven ingeslopen als goedbedoelde stimulering om eerstejaars actief te betrekken bij sociëteit, maar uitgelopen op een verplichting. Een andere verbetering die wij hebben doorgevoerd is het verbieden van het zo genoemde ‘naakt gaan’ tijdens inauguraties of bij andere gelegenheden. Dit is door te veel jongens de afgelopen jaren als onprettig ervaren en past niet meer in deze tijd. Het als verplicht ervaren drankgebruik in de zaal aan bijvoorbeeld het eiland gebeurt sinds afgelopen jaar ook niet meer. Daarnaast zijn er enkele ongewenste gebruiken tijdens de kennismakingstijd afgeschaft en is er elke maandag en woensdag gedurende het jaar ten minste één functionaris of commissaris volledig alcoholvrij in de zaal. Op deze manier is afgelopen jaar en dit jaar sociëteit per direct een vertrouwdere plek geworden voor haar leden.

  Het tweede gebied van veranderingen zal zich de komende jaren moeten vestigen binnen een herziende cultuur. Dit zal gaan gebeuren aan de hand van een cultuurprogramma dat dit jaar opgezet gaat worden. Een groep van betrokken leden en reünisten zal zich ontfermen over de cultuur die binnen de vereniging heerst en de daarbij gepaarde zwaktes. Nu duidelijk is waar de pijnpunten liggen kan deze ‘cultuurcommissie’ zich gaan ontfermen over de invoering van een hernieuwde set normen en waarden. Daarnaast zijn wij bezig om externe professionals op het gebied van cultuurverandering bij dit proces te betrekken. Dit morele kompas gaat ervoor zorgen dat onnodige vernedering, gestimuleerd drankgebruik en verharding plaats maakt voor een met humor onderlegde sfeer die jouw tijd op sociëteit tot de mooiste tijd van je leven maakt. Een moeilijke klus, waar de afgelopen jaren met succes al veel aan gewerkt is. Nu is de taak aan ons om de laatste fase van deze transitie af te ronden. Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit zal slagen, al zal het de nodige tijd kosten.

  In dit jaar maar ook komende jaren zal dit programma een rode draad moeten vormen door het beleid van het bestuur. Nu een nieuw pad van openheid en transparantie is ingeslagen, is er geen ruimte meer om een oogje dicht te knijpen voor de mindere aspecten van onze vereniging. Tegelijkertijd moeten we datgene van de vereniging beschermen en verdedigen waar we wel zo trots op zijn. Minerva biedt haar leden nog steeds ongelooflijk veel plezier in hun studententijd en een grenzeloos scala aan mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en ontplooien. Nog nooit zijn onze leden zo goed ondersteund in hun studie en niet vaak worden er zo veel activiteiten georganiseerd voor de stad en andere Leidse studenten als afgelopen jaren. Dit heeft zich geuit in een populaire vereniging met het grootste aantal leden van alle Leidse studentenverenigingen.

  Mochten er vragen zijn over het rapport, de aanbevelingen of het cultuurprogramma dan beantwoorden wij die natuurlijk graag. In de eeuwenoude historie van Minerva hebben wij voor grote en moeilijke obstakels gestaan. Ik ben ervan overtuigd dat wij de problemen van onze tijd met succes zullen oplossen en dat Minerva voor iedereen de vereniging blijft waar ze met trots en plezier op terug kunnen kijken. Ik zal dat in ieder geval met zekerheid blijven doen.

   

  Met vriendelijke groet,

   

  P.J. Ackermans
  Collegii h.t. Praeses

   

 • Allerlaatste oproep en kans: aanmelden voor Spruitnight '78!

  — maandag, 15 oktober 2018

   

  ALLERLAATSTE OPROEP EN KANS!

   

  Beste 1978-er,

   

  SpruitNight, 40 jaar Minervajaar 1978, zaterdag 20 oktober a.s., begint om 17.00 uur, in het Academiegebouw aan het Rapenburg in Leiden. Je bent daar vanaf 16.30 uur welkom.

  Hier wil je bij zijn. We halen herinneringen op en herbeleven gebeurtenissen uit ons gezamenlijke verleden. Een middag van verbondenheid waar we de basis leggen voor een mooi avond- en nachtprogramma. Ook als je niet regelmatig een reünistenavond bezoekt of wat minder frequent contact met je club hebt, dan is dit een unieke kans om de banden aan te trekken.

  Rond 18.15 uur gaan we gezamenlijk naar Sociëteit, waar wordt geborreld, gedineerd en een sociëteitsavond volgens Spruitenrecept wordt gevierd, alles omlijst met optredens, zang, dans en spel! Je maakt het zo laat als je wilt.

  Meldde je je nog niet eerder aan voor de 20e -ruim 200 jaargenoten gingen je al voor-, doe dat dan zsm alsnog, maar uiterlijk donderdag 18 oktober a.s.! Op: spruitnight@gmail.comovv (meisjes)naam, emailadres en club en gelijktijdige overmaking van EUR 78,78 op NL42 RABO 0146 5643 59 tnv Leidse Studenten Vereniging Minerva, ovv ‘SpruitNight’.

   

  Tot a.s. zaterdag in Leiden!

   

  Sylvia Dirkzwager, Judith Kelholt, Catharien Romijn, Pieter Cleijndert, Hans Eric Kuipéri


1 2 3 4 5 6 volgende