Nieuws

Zoals al meer dan twee eeuwen het geval is gebeurt er nog steeds veel rondom de LSVM en Sociëteit. Middels deze weg willen wij u als reünist goed op de hoogte houden van het laatste nieuws van onze vereniging.

Kalender

 • 19
  januari
  Reünistenavond 1997 - 2009
  19 januari 2019 -
 • 25
  januari
  Terug naar Toen avond 2010 - 2012
  25 januari 2019 -
 • 06
  februari
  Kruisrede
  06 februari 2019 -
1 2 3 4 5 6 volgende

 • Lustrum 45 jaar 1973

  — zaterdag, 13 april 2019

  "Wij zijn het jaar ..........

  Op zaterdag 13 april 2019 word het 45 jarig bestaan van het jaar 1973 gevierd. Start 14.00 uur in het Academiegebouw. 

  Opgeven bij voorkeur via je jaarclub, anders bij de Lustrumcommissie 45 jaar 1973 via lustrum1973@gmail.com

  Lustrumcommissie 45 jaar 1973"

 • LST reünie

  — dinsdag, 8 januari 2019

  Beste LST-reünisten,

  Op vrijdag 15 maart zal er op Sociëteit een reünie worden georganiseerd voor alle (oud) besturen van het Leidsch Studenten Tooneel. De officiële uitnodiging, met daarin o.a. informatie over aanmelden en het programma, zal nog volgen, maar reserveer die avond dus alvast in je agenda!

  We hebben overigens gemerkt dat het reünistenbestand van het LST niet altijd meer up-to-date is. Wij werken hard om dit in orde te krijgen en proberen alle LST-reünisten een uitnodiging te bezorgen. Voor de zekerheid vragen wij jullie echter om je oude bestuursgenoten over deze reünie te informeren, zodat wij vrijdag 15 maart met zo veel mogelijk (complete) besturen kunnen zijn!

  In de uitnodiging zal dus alle benodigde informatie staan, maar een ding kunnen wij nu alvast verklappen: het belooft een onvergetelijke avond te worden. Wij hopen dan ook velen van jullie te zien op 15 maart!

  Met rood-groene groet,

  Het LST-bestuur 2018-2019

 • Enquête Rabobank

  — dinsdag, 4 december 2018

  Bent u reünist geworden tussen 2008 en 2018? Dan zijn wij op zoek naar u! Door deel te nemen aan een kort afstudeeronderzoek vanuit onze sponsor Rabobank Leiden-Katwijk helpt u een student en maakt u ook nog eens kans op één van de tien Bol.com-bonnen van €20,-. Ideaal voor de decembermaand. Het onderzoek zal enkele minuten van uw tijd in beslag nemen. Deelnemen kan via de volgende link: https://q.crowdtech.com/t8wr0ckhFkSagXVrhFWHag. Dank u wel!

 • Lezing Kamiel Maase

  — maandag, 26 november 2018

  Op maandag 17 december komt Leids alumnus en ex-hardloper Kamiel Maase een lezing aan jonge alumni geven over zijn studie, topsportcarrière en zijn huidige werk bij NOC*NSF. Kamiel is meermaals Nederlands kampioen hardlopen geworden, heeft lange tijd het Nederlands record op de marathon in handen gehad en heeft 3 keer meegedaan aan de Olympische Spelen.

  Tijdens de avond zal er veel interactie plaatsvinden met de aanwezige alumni en zullen er meerdere onderwerpen aan bod komen, zoals zijn Leidse studententijd, zijn hardloopcarrière en zijn huidige werk als Performance Manager bij TeamNL. Daarnaast komen thema’s als het vasthouden van focus en het realiseren van voornemens aan bod.

   

  Het programma ziet er als volgt uit:

  19.00 – 19.30 uur: Inloop met drankje

  19.30 – 21.30 uur: Interactieve lezing van Kamiel Maase

  21.30 – 22.30 uur: Napraten tijdens afsluitende borrel

   

  Locatie: Faculty Club (Rapenburg 73, Leiden)

  Voor wie: Jonge alumni van de Universiteit Leiden (tot 35 jaar)

   

  Aanmelden kan hier. De kosten zijn €10, inclusief borrel.

 • Reactie op artikel NRC

  — dinsdag, 16 oktober 2018

   

   

  Waarde reünisten,

   

  Afgelopen zomer hebben wij de EL CID kunnen afsluiten met een recordaanmelding van 515 eerstejaars. Zelfs binnen de stijgende lijn van afgelopen jaren is dit een aantal waar we slechts van durfden te dromen. Minerva groeit en bloeit: onze leden zijn actief, genieten volop en zijn tevreden over de vereniging. De afgelopen tijd zijn oude structuren nieuw leven ingeblazen en bovenal worden er heel veel nieuwe subverenigingen, commissies en evenementen opgezet.

  Maar bij een grotere vereniging komt ook een grotere verantwoordelijkheid voor de Bestuursgang kijken. Afgelopen jaar is deze door de vorige Bestuursgang van Praeses Ivo Dorresteijn al gevoeld. Zij hebben, na het horen van verhalen over incidenten, advocatenkantoor Sjöcrona – Van Stigt ingeschakeld om middels een vertrouwelijk en onafhankelijk onderzoek te achterhalen in welke mate ongewenst gedrag plaatsvindt binnen sociëteit en substructuren. In de maanden voor het zomerreces hebben zij tientallen leden geïnterviewd en vele documenten opgevraagd en doorgelezen. Op basis van de opgetekende informatie hebben zij een rapport opgesteld met hun bevindingen en een lijst met aanbevelingen. Deze aanbevelingen zijn op vrijdag 7 september gecommuniceerd met alle leden, in een mail met beknopte toelichting.

  Waar normaliter, nadat de leden zijn geïnformeerd, de reünisten direct daarna worden ingelicht, is dat in dit geval niet gelukt. NRC Handelsblad heeft diezelfde zaterdag al gepubliceerd over het rapport en zijn aanbevelingen. Het betreurt ons dat jullie over deze bevindingen als eerste in de krant lazen: liever hadden wij gezien dat reünisten niet via de pers te horen krijgen over dergelijke belangrijke verenigingskwesties. De snelheid van publicatie is ook ons overvallen en wij hadden hier beter op moeten anticiperen. Afgelopen dinsdag heeft NRC Handelsblad een tweede artikel over het rapport en de cultuur gepubliceerd. Hierin worden veel van de verhalen besproken en toegelicht. Zo werden enkele verhalen bevestigd maar sommige gelukkig ontkracht: zo bleek het verhaal over naakt naar porno kijken niet bevestigd te kunnen worden.

  De aanbevelingen van het advocatenkantoor zijn in twee aandachtsgebieden op te delen. Als eerste zijn er veranderingen die wij direct kunnen doorvoeren. Afgelopen jaar heeft de Bestuursgang van Ivo Dorresteijn de strafmaat voor het in bezit hebben, gebruiken of verhandelen van harddrugs op sociëteit verscherpt tot een direct royement. De LSVM gedoogt drugsgebruik op geen enkele manier en hanteert een zero-tolerance beleid. Ook is onze Bestuursgang gestopt met het aanbieden van een (lauw) jenevertje aan eerstejaars als zij ‘te laat’ zijn voor de borrel. Dit gebruik is ooit het zaalleven ingeslopen als goedbedoelde stimulering om eerstejaars actief te betrekken bij sociëteit, maar uitgelopen op een verplichting. Een andere verbetering die wij hebben doorgevoerd is het verbieden van het zo genoemde ‘naakt gaan’ tijdens inauguraties of bij andere gelegenheden. Dit is door te veel jongens de afgelopen jaren als onprettig ervaren en past niet meer in deze tijd. Het als verplicht ervaren drankgebruik in de zaal aan bijvoorbeeld het eiland gebeurt sinds afgelopen jaar ook niet meer. Daarnaast zijn er enkele ongewenste gebruiken tijdens de kennismakingstijd afgeschaft en is er elke maandag en woensdag gedurende het jaar ten minste één functionaris of commissaris volledig alcoholvrij in de zaal. Op deze manier is afgelopen jaar en dit jaar sociëteit per direct een vertrouwdere plek geworden voor haar leden.

  Het tweede gebied van veranderingen zal zich de komende jaren moeten vestigen binnen een herziende cultuur. Dit zal gaan gebeuren aan de hand van een cultuurprogramma dat dit jaar opgezet gaat worden. Een groep van betrokken leden en reünisten zal zich ontfermen over de cultuur die binnen de vereniging heerst en de daarbij gepaarde zwaktes. Nu duidelijk is waar de pijnpunten liggen kan deze ‘cultuurcommissie’ zich gaan ontfermen over de invoering van een hernieuwde set normen en waarden. Daarnaast zijn wij bezig om externe professionals op het gebied van cultuurverandering bij dit proces te betrekken. Dit morele kompas gaat ervoor zorgen dat onnodige vernedering, gestimuleerd drankgebruik en verharding plaats maakt voor een met humor onderlegde sfeer die jouw tijd op sociëteit tot de mooiste tijd van je leven maakt. Een moeilijke klus, waar de afgelopen jaren met succes al veel aan gewerkt is. Nu is de taak aan ons om de laatste fase van deze transitie af te ronden. Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit zal slagen, al zal het de nodige tijd kosten.

  In dit jaar maar ook komende jaren zal dit programma een rode draad moeten vormen door het beleid van het bestuur. Nu een nieuw pad van openheid en transparantie is ingeslagen, is er geen ruimte meer om een oogje dicht te knijpen voor de mindere aspecten van onze vereniging. Tegelijkertijd moeten we datgene van de vereniging beschermen en verdedigen waar we wel zo trots op zijn. Minerva biedt haar leden nog steeds ongelooflijk veel plezier in hun studententijd en een grenzeloos scala aan mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en ontplooien. Nog nooit zijn onze leden zo goed ondersteund in hun studie en niet vaak worden er zo veel activiteiten georganiseerd voor de stad en andere Leidse studenten als afgelopen jaren. Dit heeft zich geuit in een populaire vereniging met het grootste aantal leden van alle Leidse studentenverenigingen.

  Mochten er vragen zijn over het rapport, de aanbevelingen of het cultuurprogramma dan beantwoorden wij die natuurlijk graag. In de eeuwenoude historie van Minerva hebben wij voor grote en moeilijke obstakels gestaan. Ik ben ervan overtuigd dat wij de problemen van onze tijd met succes zullen oplossen en dat Minerva voor iedereen de vereniging blijft waar ze met trots en plezier op terug kunnen kijken. Ik zal dat in ieder geval met zekerheid blijven doen.

   

  Met vriendelijke groet,

   

  P.J. Ackermans
  Collegii h.t. Praeses

   

 • Allerlaatste oproep en kans: aanmelden voor Spruitnight '78!

  — maandag, 15 oktober 2018

   

  ALLERLAATSTE OPROEP EN KANS!

   

  Beste 1978-er,

   

  SpruitNight, 40 jaar Minervajaar 1978, zaterdag 20 oktober a.s., begint om 17.00 uur, in het Academiegebouw aan het Rapenburg in Leiden. Je bent daar vanaf 16.30 uur welkom.

  Hier wil je bij zijn. We halen herinneringen op en herbeleven gebeurtenissen uit ons gezamenlijke verleden. Een middag van verbondenheid waar we de basis leggen voor een mooi avond- en nachtprogramma. Ook als je niet regelmatig een reünistenavond bezoekt of wat minder frequent contact met je club hebt, dan is dit een unieke kans om de banden aan te trekken.

  Rond 18.15 uur gaan we gezamenlijk naar Sociëteit, waar wordt geborreld, gedineerd en een sociëteitsavond volgens Spruitenrecept wordt gevierd, alles omlijst met optredens, zang, dans en spel! Je maakt het zo laat als je wilt.

  Meldde je je nog niet eerder aan voor de 20e -ruim 200 jaargenoten gingen je al voor-, doe dat dan zsm alsnog, maar uiterlijk donderdag 18 oktober a.s.! Op: spruitnight@gmail.comovv (meisjes)naam, emailadres en club en gelijktijdige overmaking van EUR 78,78 op NL42 RABO 0146 5643 59 tnv Leidse Studenten Vereniging Minerva, ovv ‘SpruitNight’.

   

  Tot a.s. zaterdag in Leiden!

   

  Sylvia Dirkzwager, Judith Kelholt, Catharien Romijn, Pieter Cleijndert, Hans Eric Kuipéri

 • Documentaire Hoppezak

  — zaterdag, 6 oktober 2018

  Onze wapenhouder de Hoppezak is niet zomaar een bedrijf. Gevestigd tussen de Anton Piek steegjes van Leiden is de zaak een universum op zich. Hier verhuren ze gala- en theaterkostuums aan alle lagen van de bevolking (bekend en minder bekend) en verzorgen ze van oudsher de mooiste grime. Vader Wim, met karakteristieke snor, heeft de zaak opgebouwd uit de overblijfselen van de zaak van zijn vader. Inmiddels heeft hij de zaak overgedragen aan z'n zoon André en schoondochter Adriennne, maar als z'n gezondheid het toestaat, komt hij nog regelmatig langs met raad en verhalen. 

  De sfeer is die van een doorlopend feestje maar voor de familie Hoppezak is het vooral ook keihard werken: het onderhouden van de unieke collectie theaterkostuums, het eeuwig binnenstromende wasgoed van geretourneerde kleding, het strijken van de overhemden, het poetsen van de staffen tegen Sinterklaastijd. De liefde en kunst waarmee zoon André Hoppezak pruiken en baarden staat te krullen in z'n pruikenkamertje is zeldzaam en ontroerend om te zien. Hoppezak druipt van de romantiek! Het is een van de laatst overgebleven bedrijven in z'n soort en in die zin bijna erfgoed. Een collectie van ca 60.000 toneelkostuums, die in 100 jaar met zorg is opgebouwd, vaak aangekocht van grote nationale theatergezelschappen.

  Filmproducent Leitmotiv wil iedereen, ook buiten Leiden, meenemen achter de schermen. In 2017 bestond Hoppezak 100 jaar. Een mooi moment om een documentaire over dit iconische familiebedrijf te maken. Zij volgen het bedrijf tijdens de 4 seizoenen, elk met haar eigen feesten en karakter. 

  De film zal groots in premiere gaan op het Leids International Film Festival (LIFF) 2018 en heeft al een uitzendintentie van Omroep West!

  Filmproducent Leitmotiv heeft tot nu toe alles zelf gefilmd mbv eigen middelen. Maar de montage van de film en het laten produceren van de muziek kunnen zij niet meer zelf financieren. Daarom is er een crowdfunding opgestart door het productieteam. Zij hopen de film met uw steun te kunnen afronden!

   

   

 • 41ste Lustrum - SAVE THE DATE

  — vrijdag, 14 september 2018

  Waarde Reünist(e),

  De Lustrumklok is begonnen met aftellen, de gehele Lustrumcommissie is aangesteld en de eerste stappen zijn gezet. Het aankomende jaar zal in het teken staan van het 41ste Lustrum van Sociëteit ‘Minerva’. Middels dit bericht willen wij de data van het Lustrum bekend maken, namelijk vrijdag 28 juni tot en met 12 juli 2019.

  Het Lustrum zal officieel en feestelijk geopend worden op de Reünistendag. Deze dag gaat plaatsvinden op 29 juni 2019. Zet allen deze datum in uw agenda.

  De gehele invulling van deze dag, de Reünistenactiviteiten en het Lustrum in het algemeen zullen wij u nog doen toekomen.

  Uitziend naar een grote opkomst tijdens het Lustrum, verblijven wij,

  Fendi van Norde
  Vice-Praeses Lustrumcommissie
  voor het 41ste Lustrum van Sociëteit ‘Minerva’

  Pien Nijs
  h.t. Commissaris Reünisten van de
  Commissie voor de Sociëteit ‘Minerva’
   

  Stichting Lustrum Minerva

  Breestraat 50

  2311 CS Leiden

   

  T: 071-5161930

  M: 06-12564361

  W: www.lustrumminerva.nl
  E-mail algemeen: info@lustrumminerva.nl

  E-mail persoonlijk: vice-praeses@lustrumminerva.nl

 • Spruit Night - 40 jaar Minervajaar 1978, zaterdag 20 oktober 2018

  — donderdag, 13 september 2018

   

  Iedereen van het jaar 1978 is van harte uitgenodigd om op zaterdag 20 oktober a.s. veertig jaar ‘Spruiten’ te vieren!

  Het wordt beslist een bijzondere avond, er staat een prachtig programma klaar, in Academiegebouw en op Sociëteit - van 17.00 uur tot, voor de liefhebber, diep in de nacht.

  Het is vanzelfsprekend de bedoeling dat er zoveel mogelijk jaargenoten van de partij zijn, maar daartoe dient uiterlijk zondag 23 september a.s. bekend te zijn hoeveel man/vrouw verwacht kunnen worden.

  Daarom, als je er 20 oktober a.s. bij wil zijn, meld je zo snel mogelijk, maar uiterlijk 23 september a.s., aan op:

  spruitnight@gmail.com

  onder vermelding van:

  (meisjes) naam, email, telefoon, club

  Als je je hebt aangemeld ontvang je snel na de 23e september uitgebreide informatie over wat je allemaal te wachten staat.

  Tot 20 oktober a.s. in Leiden!

 • Tour de Minerva

  — dinsdag, 8 mei 2018

  Waarde Reünist,

  Alweer bijna een jaar geleden is het dat de tweede editie van de Tour de Minerva plaatsvond. Op deze dag legden zowel leden als reünisten zij aan zij een afstand af van 60 of 100km af door het Groene Hart. Samen hebben de fietsers zich ingezet voor het goede doel UAF. Het UAF is een stichting die vluchtelingen begeleidt bij hun studie en het vinden van een baan die aansluit op hun capaciteiten. Als onderdeel van het project van de Goede Doelen Commissie 2017 heeft de Tour de Minerva bijgedragen aan een totale opbrengst van €11.500. Een ontzettend mooi bedrag waar ook de fietsers van de Tour de Minerva absoluut een significante bijdrage aan hebben geleverd en trots op mogen zijn! Na de tocht kwamen de wielrenners op het dakterras van Sociëteit met elkaar samen om onder het genot van een koud biertje na te praten over deze dag. Aansluitend werd er door de Goede Doelen Commissie een barbecue verzorgd. Ik denk dat de wielrenners die afgelopen jaar aanwezig waren het met ons eens zullen zijn dat het uiterst geslaagde dag was.

  Na het enthousiasme van de afgelopen twee jaren komen wij zoals beloofd dit jaar opnieuw terug met derde editie van de Tour de Minerva. De wielertocht zal plaatsvinden op zondag 10 juni. Evenals vorig jaar zal er na afloop van de tour een borrel en barbecue worden verzorgd door de Goede Doelen Commissie op het dakterras. Ook dit jaar is er de mogelijkheid om racefietsen van uitstekende kwaliteit voor een schappelijke prijs te huren. Op deze manier kunnen ook minder ervaren wielrenners die zelf niet in het bezit zijn van een fiets toch deelnemen aan dit evenement. Het goede doel waar wij ons dit jaar voor zullen gaan fietsen is Florentina Foundation. Dit is een non-profit ontwikkelingsorganisatie in ontwikkelingslanden in Afrika. Deze stichting heeft tot doel een bijdrage te leveren aan zowel medische als educatieve ontwikkeling van families in deze landen. De Goede Doelen Commissie 2018 zal deze zomer ook zelf samen met een paar leden naar Tanzania afreizen om ter plaatse deze families te helpen. Wij als Veyf Spaecken zijn enorm enthousiast hierover en willen graag met de Tour de Minerva de Goede Doelen Commissie steunen.

  Verdere informatie over tijden en inhoud van de Tour de Minerva volgt snel, maar zet 10 juni alvast in de agenda! Wij hopen jullie in groten getale op 10 juni tegemoet te zien!

   

  Met sportieve groet,

   

  Het gehele bestuur van de Veyf Spaecken,


1 2 3 4 5 6 volgende